onsdag den 22. januar 2014

Tips til at stashe garn på Ravelry.com

* Denne beskrivelse er nu en smule forældet. Især er det blevet nemmere at få billeder ind i Ravelry, så man faktisk ikke længere har brug for Yarma, men kan bruge Ravelry websitet direkte. Men jeg lader indlægget stå, da det har nogle tips om, hvordan du kan inddele det arbejde.* Mvh GJ, 28/3-20.

Lad mig som udgangspunkt slå fast, at jeg ikke er Ravelry ekspert, selv om jeg har været tilmeldt dér i et godt stykke tid efterhånden. Til gengæld har jeg lige færdiggjort min stashliste (listen over mit garnlager), og i den proces lærte jeg en del.

For det første fandt jeg ud af, at hvis man har en stor mængde garn - som jeg har - så tager det altså noget tid at lave sådan en stashliste. Så man kan ligeså godt beslutte sig for at sætte tid af til det og hygge sig imens. Beslut dig eventuelt for at dele opgaven op i flere små dele, hvis du ikke kan nå det hele på én dag.

Det er en fordel at have lagerplads. Jeg har for eksempel to små reoler, hvor jeg opbevarer især bomuldsgarn og strømpegarn. Og så har jeg to plastikbaljer samt det løse i Tiger-poser og et par kurve. Du kan selvfølgelig gøre det helt anderledes - det fungerer også med skuffer, skabe, plastikbokse, på loftet, eller hvad du nu har lyst til, og hvad der passer dig og dit hjem og - ikke mindst - dit temperament. Og når du stasher, kan du også skrive, hvor du gemmer garnet.

Hvis du vil stashe over flere gange, kan du enten gøre det ved at inddele garnet efter producent, fibertype, opbevaringssted, pris eller andet. Bare det giver mening for dig og er i overskuelige portioner. Det er dog nemmest at tage alt garn af en bestemt slags (f.eks. alt dit Søstrene Grene Bomuldsgarn) over én gang.

Jeg anbefaler også at bruge både computer og smartphone (jeg har en iPhone) for at komme hurtigst muligt igennem. Det kan dog gøres med kun smartphone eller med en kombination af computer og kamera. Hvis du bruger iPhone, anbefaler jeg appen Yarma. I sig selv er den ikke uundværlig, men lige netop til dette projekt er den tidsbesparende. Det koster 7 kr. at downloade den, og det betalte jeg gerne for den tid, jeg sparede. Jeg er dog ikke klar over, om Yarma findes til andre smartphones.

Nedenfor beskriver jeg i punkter, hvordan det viste sig at være hurtigst for mig at stashe. Brug hele fremgangsmåden, eller pluk det ud, som du kan bruge.

  1. Find det garn frem, som du vil stashe, og inddel det efter type, farve og parti.
  2. Log dig på Ravelry.com på computeren.
  3. Klik på fanebladet 'Yarns' og søg på det garn, som du vil stashe, og klik på det relevante garn på listen (hvis garnet ikke findes i databasen lægger du det til side for senere at tage stilling til, om du selv vil oprette det).
  4. Klik på 'add to stash' og på den næste side på 'edit stash' og udfyld de oplysninger, du har på dit garn. Jo mere, jo bedre, når du skal finde garnet igen. Farvenummer eller farvenavn er et must.
  5. Rul ned på siden og klik på 'add a colorway', hvis du vil stashe en anden farve af det samme garn, eller klik på 'add a new yarn', hvis du vil stashe noget andet garn.
  6. Når du har stashet nok (måske du bare tager det i små portioner) finder du frem til stashlisten i din egen notebook på Ravelry. Dér ligger alt garnet uden billeder, hvilket du nu skal gøre noget ved.
  7. Åbn Yarma på din iPhone og log ind på Ravelry.
  8. Tag et billede af et eller flere nøgle garn i den første farve og 'upload'. Der kommer nu en liste frem, hvor du finder frem til det rigtige garn via garnets navn og farvekode. Klik på det rigtige garn på listen og 'upload'. Når det er færdigt, klikker du 'ok' og går videre til det næste garn.
  9. Når du har taget billeder af hver enkelt farve garn og uploadet via Yarma, går du tilbage til Ravelry på computeren. Find din stashliste i din notebook på Ravelry og tjek, at billederne er på plads.
  10. Færdig!
Det lyder måske bøvlet, men det er ret enkelt. Det kan være tidskrævende at sidde med computeren og veje garn, hvis man ikke har hele nøgler. Man kan dog vælge kun at stashe hele nøgler garn og se bort fra alt andet. Dog tænker jeg, at det er en god idé at stashe alt, hvad man har af en bestemt farve, for at have et mere nøjagtigt billede, når man bruger stashlisten i fremtiden.

Det mest tidskrævende er dog, hvis man ikke finder sit garn på Ravelry men gerne vil oprette det. Jeg valgte at stashe alt mit garn, som havde banderoler (samt tilhørende rester), for jeg vil gerne have et komplet billede af mit lager. Det mest almindeligt brugte garn her i Danmark, finder du helt sikkert i databasen på Ravelry. Men du kan blive nødt til at oprette gammelt eller udgået garn, eller andet garn, som ikke er ret almindeligt. Jeg oprettede flere, som jeg havde købt i supermarkeder, havde fundet på mine forældres loft eller havde fået forærende på et eller andet tidspunkt.

Du opretter nemmest garn ved først at udfylde oplysningerne på dit garn som normalt (dog uden at have valgt et fra listen), derefter klikker du 'add this yarn to Ravelry's database' i højre side, udfylder flere oplysninger på den nye side (udfyld så meget, du kan, du finder oplysninger på banderolen) og gemmer.


En anden gang vil jeg gerne skrive nogle tips om, hvordan man kan bruge sin stashliste på Ravelry. Lige nu håber jeg, at du finder disse tips nyttige. Du kan stashe uden at skulle frem og tilbage fra computer til kamera hele tiden. Og du kan stashe uden at bruge flere uger på det, selv om du har et stort lager. Det kan gøres på andre måder, end jeg har beskrevet her. Men denne måde fungerer godt og hurtigt, fandt jeg ud af, efter at have afprøvet andre måder.

God fornøjelse med organiseringen af dit garn. Nyd alle de flotte farver og lækre kvaliteter. Og giv ikke op, selv om det tager lidt tid, for det kan virkelig være en stor hjælp efterfølgende at have overblikket.

Med venlig hilsen,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver glad, hvis du kommenterer på indlægget. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er du velkommen til at kontakte mig på anden vis (se på kontakt siden hvordan).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...