søndag den 26. juli 2015

DIY - Strikket karklud # 1 - Enkel perlestrik


Jeg får strikket en del karklude for tiden. Disse er blevet nogle af mine favoritter. Til dels fordi jeg er vild med strukturen i perlestrik. Men også fordi de bare fungerer i mit køkken.

Opskriften er enkelt og bør kunne følges af en relativ nybegynder i strik. Foruden bomuldsgarn kan man med fordel strikke i en bambusblanding, som også giver gode resultater.

Størrelsen er ca. 24 x 24 cm. Men den afhænger til stor del af garnets tykkelse og din strikkefasthed.


Du skal bruge:
 • 1 nøgle bomuldsgarn med en løbelængde på ca. 165 meter pr. 50 gram
 • rundpind nr. 3 (eller anden pind i samme tykkelse)

Fremgangsmåde:
 • Slå 61 masker op
 • Strik ret indtil der er fire retriller på hver side
 • 4 ret, derefter *1 vr, 1 ret*, gentag fra * til * indtil der er 5 masker tilbage på pinden, 1 vr, 4 ret.
 • Gentag denne pind, indtil karkluden har den ønskede højde på nær højden af 4 retriller. Mål efter ved at folde karkluden diagonalt som vist på billederne nedenfor. Antal pinde afhænger af din strikkefasthed min karklud har nu 48 retriller ude i kanten på hver side).
 • Fortsæt i retstrik, indtil der er 4 retriller øverst på én side g 3 retriller på den anden.
 • Luk af i retstrik (nu bør der være 4 retriller øverst på hver side).
 • Hæft ender.
Karkluden er ikke lang nok endnu

Endelig er karkluden lang nok

Obs! I stedet for at strikke den første maske ret på alle pinde, kan man tage den over på den anden pind uden at strikke den. Dette giver en pæn kant. Du kan også forsøge dig frem med andre former for kantmasker.


5 kommentarer:

 1. Hej! Jeg er ret nybegynder, og vil spørge om det er rigtigt at pinden *1 vr, 1 ret* skal gentages på næste pind? Jeg har forstået at i perlestrik strikker man ret over vrang og vrang over ret - så jeg er lidt forvirret ;-) mvh Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har begge to ret :) Du har forstået perlestrik rigtigt. Samtidig har jeg i opskriften valgt et ulige antal masker, så man altid skal starte med vrang i mønsteret. Dermed er der ikke så meget at tænke over, og man rammer altid rigtigt. Hvis der var et lige antal masker, skulle man på hveranden pind starte med ret og på hveranden med vrang.

   Slet
 2. Hej - jeg har fundet din opskrift og er i gang med karkluden, men tænker det samme som wordwise. Hvis min 5. sidste maske er vr, og jeg starter næste pind med 4 r og så 1 vr, så får jeg da vr over vr på den 5. maske. Og så fremdeles. Og altså ikke perlestrik...
  (jeg er også nybegynder, men mit matematiske hoved kan ikke se det anderledes)

  SvarSlet
 3. Husk, at når du vender arbejdet for at strikke næste pind, er dine retmasker blevet til vrangmasker og modsat. Derfor stemmer mønsteret, hvis du altid starter med en vrang efter de fire kantmasker i ret. Gid fornøjelse 😊

  SvarSlet
 4. Perlestrik er så godt til karklude Men jeg foretrækker 89 masker i opslag. Kan virkelig godt lide et kluden har en fornuftig
  størrelse. Når kluden er strikket ligger jeg den i iskoldt vand et døgn - og så suger den bare så godt.

  SvarSlet

Jeg bliver glad, hvis du kommenterer på indlægget. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er du velkommen til at kontakte mig på anden vis (se på kontakt siden hvordan).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...