søndag den 20. oktober 2013

DIY - Strikket tæppe med restegarnClick here to download now!

Forleden strikkede jeg et tæppe af strømpegarn og restegarn, som jeg har fået en del forespørgsler omkring. Så her følger en DIY. Det er i virkeligheden vældig enkelt, og hemmeligheden (hvis man kan sige det sådan) ligger i garnvalget. Ellers kan tæppet sagtens strikkes af en begynder, hvis man da altså har tålmodighed til det. Et barn kunne også slå færre masker op og strikke et tæppe til bamsen eller dukkesengen i samme stil.

Tæppet er dejlig varmt men overraskende let. Det er i en god størrelse til både voksne og børn at sidde med i sofaen uden at være så stort, at det ikke kan håndteres. Strikkefastheden er ikke vigtig, da du selv bestemmer størrelsen, og nemt kan slå flere eller færre masker op. Opskriften er vejledende.


Størrelse:
120 cm x 125 cm.

Pinde:
Rundpind nr. 3½, 80 cm

Garn 1:
Ca. 300 gr. strømpegarn i grå farve med løbelængde 210 meter pr. 50 gram, f.eks. Bumbo strømpegarn. Denne farve er bundfarven og virker samlende for alle de andre farver.

Garn 2:
Ca. 300 gr. garn i nogenlunde tilsvarende tykkelse som garn 1. Her er det, du foretager dit valg af farver og kvaliteter.

Jeg har brugt rester i mange forskellige farver. Farvevalget har været næsten tilfældigt. Dog sådan, at når der kun var meget lidt af en enkelt farve, lagde jeg den i forlængelse af en lignende farve. Dette var for at undgå pludselige og små farveovergange. Man opnår dermed en ombre effekt, som kan være ret fin. Garnet kan være strømpegarn, ren uld, akryl, angora eller blandinger af diverse af disse kvaliteter.

Du kan også vælge at lade være med at bruge rester og f.eks. købe et flot farveskiftende garn. Her er min erfaring, at garn med lange farveskift giver et flot resultat.

Fremgangmåde:
Du kan vælge på forhånde at samle dine rester til ét stort nøgle, eller du kan gøre det efterhånden, som du strikker og får afprøvet dine farvesammensætninger. For at undgå knuder, kan du filte enderne sammen eller strikke dobbelt (en vejledning findes her: http://www.paapinden.dk/strikkeguide/at-skifte-garn.php). På denne måde foregår garnskiftet tilfældigt forskellige steder på pinden, og du får udnyttet alt dit garn af en farve. Hvis du hellere vil have dine farveskift i slutningen af pinden, kan du klippe tråden og hæfte enderne som normalt.

OBS! Når du strikker, er det vigtigt, at du hele tiden strikker kantmaskerne på samme måde (jeg strikker dem ret) og hele tiden skifter farve på samme måde (jeg lægger det øverste garn bag ved arbejdet og trækker det nederste garn imod mig og op derfra). Dette er for at opnå et ensartet resultat med helt ens kanter hele vejen igennem tæppet.

Opskrift:
Slå 255 masker op i garn 1 på din rundpind. Strik 2 pinde ret i garn 1. Strik 2 pinde ret i garn 2. Fortsæt på denne måde, indtil tæppet måler ca. 125 cm, eller har en anden ønsket længde. Slut med 2 pinde ret i garn 1 og luk af i samme garn uden at stramme. Hæft alle ender. Og dit tæppe er færdigt.Eventuelt:
Hvis du ønsker det, kan du hækle en kant om tæppet. Jeg prøvede det, men det viste sig svært at få kanten helt pæn, uden at den strammede nogle steder. Desuden syntes jeg godt om de rå kanter, så jeg trævlede den hæklede kant op igen.

Hvis du beslutter dig for at prøve denne DIY, hører jeg gerne fra dig. Sig til, hvis du finder fejl og mangler i opskriften. Skriv også gerne, så jeg kan linke til dig eller vise dine billeder af resultatet frem.

Inspirationen til dette tæppe stammer to steder fra: et tørklæde, som jeg strikkede til min søster til jul sidste år, og et tæppe i bogen "Håndarbejde i haven" af Arne & Carlos, som jeg nævnte i dette indlæg. Jeg har ikke kopieret nogen af delene, men har ladet mig inspirere af begge designs, som i øvrigt er vældig enkle, ligesom mit tæppe.

4 kommentarer:

 1. Jeg håber, det er i orden, at jeg lægger denne flotte tæppe-opskrift ind i min gruppe på Facebook "Strik til børn i Rumænien".
  Det er lige sådan en, vi mangler til vore mange rester og frysende børn :-)
  Jeg takker mange gange

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej. Det er helt i orden. Et godt formål. Læg gerne et link til min blog, så endnu flere finder opskriften.

   Slet
  2. Hej Guðrun
   1000 TAK for inspiration. Det er nogle vildt flotte farvekombinationer du har i dit tæppe.
   Jeg kan ikke rigtig se for mig/forstår ikke helt hvad du mener med “det øverste garn” og det nederste garn op imod mill i din forklaring: “ jeg lægger det øverste garn bag ved arbejdet og trækker det nederste garn imod mig og op derfra”
   ✨Edith

   Slet
 2. Tak for en herlig opskrift. Teknikken med en grundfarve er rigtig god.

  SvarSlet

Jeg bliver glad, hvis du kommenterer på indlægget. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er du velkommen til at kontakte mig på anden vis (se på kontakt siden hvordan).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...