torsdag den 24. oktober 2013

At have udstyret i orden

Hvor vigtigt er det at 'have udstyret i orden', når det kommer til strikkepinde og hæklenåle?

Og hvad betyder det egentlig at 'have udstyret i orden'?

Hvem definerer, hvad der er 'i orden udstyr'?

Jeg tog for nogle dage siden et hurtigt billede (med mobil i hånd!) af mine strikkepinde og hæklenåle. Det første, jeg tænkte, da jeg så samlingen, var, at jeg har da fået samlet en del sammen i tidens løb. Og sikken et rod! - tænkte jeg så.


Så jeg fik ryddet lidt op, sorterede og organiserede mine rundpinde, og fik lagt nogle af hæklenålene på plads i etuiet. Så kom jeg i tanker om, at jeg faktisk har endnu mere grej, blandt andet strikkepinde og hæklenåle, som er i brug i diverse projekter, og så alt det løse som tællere, maskeholdere og så videre.

Det fik sat gang i en stor lyst til at få tingene organiseret og opbevaret på et pæn og funktionel måde. Jeg er dog ikke kommet så langt endnu, da jeg stadig er handicappet af, at jeg ikke har fået ordnet mit krea-hjørne. Men jeg tænker da tanker om, hvordan det kan gøres.

Og så vender jeg tilbage til spørgsmålet om, at have udstyret i orden. Er mit udstyr i orden?

Jeg er ved at have strikkepinde og hæklenåle i alle de tykkelser og længder, som jeg har brug for. Og det kan jo godt blive til mange. Men det er altså ikke det dyreste grej, jeg har købt/fået/fundet. Faktisk har jeg købt en del strikkepinde i genbrugsbutikker (de ser ikke slidte ud), nogle af min mors er vist fulgt med mig til Danmark fra Færøerne, en hel del har jeg købt i Bilka og nogle i strikkebutikker (både online og offline).

Jeg foretrækker strikkepinde i metal og køber ofte de billige. De fungerer for mig, synes jeg. Og jeg synes, de ting, jeg laver, bliver pæne. Samtidig ved jeg, at begge mine bedstemødre, min mor, min søster og andre gode kvinder i min familie har kunnet strikke flot og effektivt i generationer med helt almindelige, billige - og efterhånden også slidte - strikkepinde.

Når nu det er muligt - uden ubehag og med stor fornøjelse - at strikke godt og effektivt med billige strikkepinde. Hvorfor så købe de dyre?

Jeg forestiller mig, at lækkerhed spiller en rolle. Jeg kender da til glæden ved smukt design og ved finurlige detaljer. Og ofte er det helt sikkert noget, jeg går efter i mine indkøb. Men af en eller anden grund har jeg endnu ikke fået overbevist mig selv om, at det er pengene værd at bruge flere hundrede eller endda over tusind kroner på et sæt strikkepinde med udskiftelige virer og pinde.

Er de virkelig SÅ meget bedre end de almindelige?

Jeg synes ofte, jeg hører (læser) strikkere rose deres dyre strikkepinde til skyerne, og i den næste sætning ærgrer de sig over, at der lige var noget, der gik i stykker. Det oplever jeg aldrig ved de billige - altså at noget går i stykker.

Strikker man så meget bedre med de dyre, at man er villig til at betale mere, selv om man oplever, at de ikke holder i længden? Eller er det et fåtal, der oplever, at noget går i stykker?

Jeg indrømmer, mange af de dyre sæt med strikkepinde, ser smukkere ud end mine. De bliver leveret i flottere etuier, som det også er rart at opbevare dem i. Men er det virkelig pengene værd? Eller sparer man i længden?

Jeg skriver ikke dette indlæg for at kritisere. Jeg undres. Og egentlig vil jeg måske også gerne overbevises om, at de dyre strikkepinde ER pengene værd, så jeg selv kan finde på en undskyldning for at købe dem? Indtil nu har jeg nok bare haft holdningen 'if it ain't broke, don't fix it' Altså hvis mine fungerer, hvorfor skulle jeg så skifte dem ud?

Hvad er din ærlige mening? Hvad har du af strikkepinde? Hvad vil du anbefale?

14 kommentarer:

 1. Jeg er lige med på en lytter, for jeg er fuldstændig i samme båd som dig: ER de virkelig bedre? Tror ikke rigtig på det.

  SvarSlet
 2. Jeg venter også spændt på svarene fra nogle som bruger de dyre pinde ;-)

  SvarSlet
 3. De damer, jeg venter stadig på, at nogen svarer? Jeg havde sådan håbet, måske at få nogle anbefalinger, eller at nogen ville dele erfaringer.

  SvarSlet
 4. Eg veit ikki rættuliga hvat eg skal siga, men eg eigi bæði dyrt og biligt. Ommusa plastgigtastokkar ( sera sera gamlir) eru finir og eg havi eisini aðrar frå henni. Neyvan hava teir verði dyrir og flottari binding enn hennar sæst ikki ofta, tad var ikki sovrit groft vit binda nu.
  Men eitt dåmar mær væl at binda við dyrun rosintræstokkum og tad er hosir:-) annars gerði eg ikki mun å

  SvarSlet
  Svar
  1. Takk fyri svar. Eg haldi, eg havi sæð gigtstokkar onkustaðni og eisini roynt teir. Men eg eigi ongar sjálv. Hví eru rosintræstokkarnir so góðir? Behagiligari ella nemmari á onkran hátt?

   Slet
 5. Jeg er glad for mine dyre rundpinde, som kan bruges til magic loop. Jeg har en masse temmelig gamle rundpinde, som jeg har arvet fra min mormor, og de fungerer fint, men jeg bilder mig ind, at maskerne glider lettere hen over de nye.
  Men jeg er også superglad for den stak billige strømpepinde i træ, som jeg købte billigt. Det bedste er næsten, at str. står på hver pind, så jeg ikke skal sidde og prøve hver enkelt pind i min pindemålerdims, når jeg skal bruge dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er dejligt, når størrelsen står på pinden :) Almindelige 80 cm rundpinde fungerer fint til magic loop. Det er jeg begyndt at bruge for nylig. Hvilken slags af de dyre har du? Er der noget, der er specielt godt ved dine? Måske i forhold til andre mærker af disse udskiftelige rundpinde?

   Slet
 6. Havde ikke set dit indlæg før nu, men jeg vil gerne dele mine erfaringer. Jeg ELSKER mine KnitPro rosentræpinde, wirer og koblinger og mine Clover hæklenåle :))) de dækker simpelthen alle behov :)

  - men jeg kan jo bare udtale mig egne vegne, har som alle andre et lager af de gamle strikkepinde og hæklenåle, men bruger dem slet ikke.

  Jeg har som du nævner i indlægget, haft pinde som har løsnet sig, men dem har jeg fået erstattet fra garnforretningen :)

  Knit Pro fås også i metal, men dem kan jeg ikke lide :( - har ikke prøvet de farverige i plast ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for svar. Er du generelt gladere for træpinde? Altså også når det kommer til de gamle pinde. Eller kan du ligeså godt bruge metal? Er der noget specielt ved metalpindene fra KnitPro, som ikke duer?

   Er Clover hæklenålene sådan nogen med asymmetrisk/skævt/kroget/ergonomisk håndtag?

   Slet
 7. Du kommer ikke til å få entydig svar på ditt spørsmål, fordi alle strikkere er forskjellige. Det er ikke prisen på pinnene som avgjør om pinnene er gode eller dårligere. Det som er avgjørende om de pinner du har valgt, er egnet til garnet og prosjektet du har igangsatt.
  Jeg begynte å kjøpe pinner da jeg var ca. 10 år. Så jeg har mye merkelig i mitt lager. Men jeg har en søster som startet å strikke nylig, og hadde ingen pinner i huset. Hun kjøpte ett interchangeble sett, fordi det var et bedre kjøp enn å kjøpe alle rundpinner i alle forskjellige lengder (700-800 kroner).
  Det er noen pinner jeg ikke liker: trepinner. Det er ikke fordi at det er noe gale med trepinner, men pga av min strikketeknikk. Jeg strikker "umenneskelig" fast, så jeg får for mye motstand på trepinner. En person som strikker løst, vil synes trepinner er fantastiske, fordi pinnene holder seg på plass, og er ikke så tunge å jobbe med.
  Men jeg har også prøvd signature strikkepinner (rundt 40 dollar for et par), og de liker jeg heller ikke.
  De jeg liker best, er Hiya Hiya Sharp. De koster "normalt", men er veldig glatte og lette metallpinner. I tillegg er de veldig spisse :) Men igjen, det er pga av min strikketeknikk jeg liker de, en annen person vil muligens mene noe helt annet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit nuancerede svar. Det er lige sådan nogle svar, jeg har brug for. Og det hænger også godt sammen med den formodning, jeg havde i forvejen. Nemlig, at det er ret individuelt, hvad der er gode strikkepinde. Ligesom dig kan jeg heller ikke så godt bruge træpinde (eller bambuspinde), fordi jeg også strikker fast. Jeg skal helst have metalpinde. Jeg bruger dog træ, hvis det er de eneste, jeg har, i den rigtige tykkelse.

   Slet
  2. Og ja, det giver også mening, at det bedre kan betale sig at købe et sæt, når man ikke har nogle pinde i forvejen. Jeg har efterhånden så mange i forskellige tykkelser og længder, at jeg nærmest ikke mangler. Nu overvejer jeg dog, om det er mere praktisk med et sæt.

   Slet
 8. Jeg var så heldig at få KnitPro-sættet (str. 3½-8 samt wirer i 4 forskellige længder) og med metalpinde, og det er jeg rigtigt glad for! Ikke fordi det hedder KnitPro, men fordi jeg har sparet penge, fordi jeg kan kombinere wirelængde med lige den pind, som jeg skal bruge. Jeg har på den måde fx str. 4 med fire forskellige wirelængder, og så er det pludselig ikke dyrt mere.
  Jeg havde heller ikke så mange pinde på det tidspunkt - andet end træpinde fra Netto - så det var skønt med rundpinde. Jeg bruger sjældent jumperpinde, fordi de er mere besværlige at sidde med, synes jeg.
  Træpindene fra Netto er i øvrigt ikke de bedste. Jeg kan også bedst lide metalpinde.
  Rundpind str. 2½ og 3 med længde 80 har jeg også bare købt i en garnbiks. Dem bruger jeg til magic loop, så gammeldags strømpepinde bruger jeg heller ikke.

  Jeg er slet ikke hoppet med på "det-skal-være-clover-hæklenåle-ellers-er-det-noget-lort"-bølgen. Jeg bruger dem, jeg har. Dog har jeg købt nogle med plastik- eller gummigreb i de str, som jeg bruger mest. Det vigtigste for mig er, at arbejdet glider fint på nålen - det samme gælder for strikkepindene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heller ikke nogen Clover hæklenåle. Ikke fordi jeg har noget imod dem, men fordi jeg endnu aldrig har prøvet en hæklenål med et fladt felt på håndtaget, som passede til min hækleteknik. De ergonomisk udformede er ligesom ikke udformet til mig heller. Jeg skal helst have en hæklenål med et tykt, rundt skaft i plastik. Og der har de billige fra supermarkedet eller strikkebikser (samt min mors gamle) været helt fine. De helt tynde nåle i metal duer ikke, for så bliver jeg alt for træt i hånden - nærmest med det samme.

   Mht strikkepinde, så skal jeg også helt have metal. Men jeg kan ikke finde rundt i de mange forskellige slags sæt, der findes. Så det må jeg sætte mig ind i, hvis det bliver aktuelt. Men så er det, jeg tænker - hvad nu hvis man har gang i to strikketøj, som begge kræver en 80 cm vire? Skal man så ud og købe en ny vire?

   Slet

Jeg bliver glad, hvis du kommenterer på indlægget. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er du velkommen til at kontakte mig på anden vis (se på kontakt siden hvordan).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...