lørdag den 7. februar 2015

At lære at sy


Du husker måske, at jeg i oktober - i dette indlæg - erklærede, at nu skulle jeg lære at sy?

Det blev til en længere proces. Jeg havde nemlig ikke tid den weekend alligevel. Og i november og december havde jeg ikke det store overskud til at lære noget nyt.

Januar var ét stort kaos, men så meget desto mere havde jeg brug for fordybelse. Så jeg tog endelig mønster, stof og symaskine frem. 

Jeg havde købt et mønster fra Stoff & Stil med mærkaten EASY, da jeg er fuldstændig nybegynder. Det var heller ikke svært at følge. Alligevel var jeg lige nødt til at Google mig frem til nogle få ting samt slå op i en af mine bøger for begyndere i syning.

Da jeg kom i gang, var mønstret nemt. Men jeg fandt ud af, at min saks er elendig, så jeg skal have købt en ny. Jeg troede ellers, at jeg havde gemt den godt nok, men det kan være, at nogen alligevel har sneget sig til at bruge den til andet end stof. 

Jeg syede i tykt, lækkert bomuldsjersey fra Stof & Stil, som jeg købte sammen med mønsteret. Virkelig lækkert stof, som heldigvis ikke kostede en formue. Og det var godt at sy i. Men jeg har fundet ud af, at min begyndermaskine fra IKEA ikke er særlig velegnet til jerseystof, da jeg ikke kan indstille sømmen i bredde og længde men kun vælge forudindstillede sømme. Så jeg er hermed begyndt at spare op til en bedre maskine, eventuelt én med overlock, da jeg forudser, at jeg ofte vil have lyst til at sy i jerseystof. Vi er vældig glade for blødt og behageligt tøj i denne familie.

Jeg baksede lidt med at finde ud af den bedste søm, den rigtige trådspænding og bedste måde at sy indsnit. Til gengæld kom det instinktivt til mig at holde styr på trådretning - og her hjalp mønsteret også, da det foreslog bedste måde at lægge mønsterdele for at få mest muligt udbytte af stoffet.

I sidste ende er jeg nogenlunde glad for resultatet af mine anstrengelser. Især er jeg glad for alt det, jeg har lært. Og jeg har blod på tanden for at sy noget mere. Jeg har da også købt stof og tråd til to små syprojekter (tøj til børnene). Men jeg skal lige tage tilløb, før jeg går i gang, for det kræver, at jeg har tid og mulighed for at koncentrere mig om opgaven.

Eneste øv er, at kjolen faktisk er for lille til mig. Jeg har tydeligvis købt forkert størrelse, og vil fremover være mere omhyggelig med at få taget mål, og ikke bare tage for givet, at den størrelse, der står på mønsteret også svarer til størrelsen på det tøj, man køber. Vi ved jo alle, at noget tøj er stort i størrelsen, imens andet er lille også indenfor samme tøjmærke. Det skal jeg tage højde for næste gang.

Faktisk kunne jeg godt tænke mig at sy noget lignende igen, bare i min rigtige størrelse, og med nogle små ændringer, f.eks. en anden udskæring. Denne helt enkle model vil sikkert gøre sig godt i alt muligt lækkert stof og med den rigtige styling.

4 kommentarer:

 1. Dejligt du har mod på mere så gå endelig igang. 2 ting der slår mig når jeg læser dit indlæg: for det første har jeg læst mange der ikke er tilfredse med kombinaskiner med symaskine og overlock fordi den tager så lang tig at omstille og det afbryder syprocessen for meget. Så mange sælger den ofte igen og køber 2 maskiner. For det andet, så find en symaskineforhandler der sælger brugt...man får rigtigt meget for "billige" penge og derved en maskine som kan meget. Alle mine maskiner er købt brugt og jeg har været ovenud tilfreds og det sted jeg har købt har de ydet gratis service ved behov og 2 års garanti. Glæder mig til at se hvad du får kreeret fremadrettet :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for feedback. Det er så godt at blive gjort klogere af én, der ved, hvad hun snakker om. Jeg vidste ikke det om kombimaskiner. Men to maskiner er måske lige lovlig meget overkill for mig - økonomisk. Måske på sigt...Jeg har også tidligere fået anbefalet af en veninde at købe en brugt maskine, og hun anbefalede en bestemt forhandler. Så det vil jeg helt klart huske, når jeg skal ud og købe symaskine. Jeg er lige gået i gang med en opsparing ;)

   Slet
  2. Jeg har forresten købt ved Guldager og sønner (ligger lige overfor banegården i Århus)...super service og rigtig god vejledning i køb af brugt maskine ud fra de behov man beskriver...:-)

   Slet
  3. Perfekt! Det var også dem, min veninde anbefalede. Så ved jeg jo, hvor jeg skal hen :)

   Slet

Jeg bliver glad, hvis du kommenterer på indlægget. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er du velkommen til at kontakte mig på anden vis (se på kontakt siden hvordan).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...