Jeg har strikket meget i mohair de sidste par år, især i varianten silkmohair, som består af mohair blandet med silke. Det samme gælder garn i såkaldt 'fingering weight' - altså garn med en løbelængde på godt og vel 200 meter pr. 50 gram. Ofte strømpegarn eller garn i merino, alpaka eller uld - nogle gange iblandet silke eller cashmere eller andre luksusfibre. Virkelig mange opskrifter på især trøjer men også sjaler og huer anbefaler, at man strikker med disse to tråde sammen.
Men hvad sker der så med de små garnrester, der er tilbage? Ja, de kan f.eks. forvandles til luksuriøse små scrunchies. Ud over, at de ser lækre ud, fungerer de også fint. Både datteren med tykt krøllet hår og jeg selv med tyndt og nærmest glat hår har afprøvet dem, og vi er ganske godt tilfredse. Og så ser de også pæne ud, når man har dem på håndleddet, sagde datteren.
Men hvad sker der så med de små garnrester, der er tilbage? Ja, de kan f.eks. forvandles til luksuriøse små scrunchies. Ud over, at de ser lækre ud, fungerer de også fint. Både datteren med tykt krøllet hår og jeg selv med tyndt og nærmest glat hår har afprøvet dem, og vi er ganske godt tilfredse. Og så ser de også pæne ud, når man har dem på håndleddet, sagde datteren.
Så her er en lille opskrift, så du kan strikke dine egne Luksus Mohair Scrunchies. Du kan også gøre det billigere - men lidt mindre luksus - ved at bruge almindeligt strømpegarn og kidmohair, som er blandet med nylon i stedet for silke. Dit hår vil nok ikke kunne mærke forskel, men det vil du, når du har din scrunchie i hænderne.
Denne scrunchie strikkes rundt i glatstrik og hækles efterfølgende sammen med fastmasker med elastikken indeni scrunchien. Den er nem at gå til og kan strikkes af børn eller nybegyndere. Hvis du ikke kan hækle fastmasker, kan du også sy den sammen. Det vil give et andet - men stadig brugbart - udtryk. Kig gerne på billederne nedenfor, hvis du har brug for lidt vejledning i fremgangsmåden.
Af materialer og værktøjer skal du bruge:
- En almindelig hårelastik med en omkreds på ca. 14 cm (du kan også lave én selv f.eks. af bukseelastik).
- Max. 15 gram garn med løbelængde på ca. 200-210 meter pr. 50 gram. Jeg bruger gerne Arwetta fra Filcolana, som findes i mange flotte farver. OG max. 10 gram Silkmohair. Jeg bruger gerne Angel by Permin, men der findes virkelig mange forskellige garner med samme fiberindhold og løbelængde, som vil fungere fint til dette formål.
- Strikkepind nr. 3,5. Du skal kunne strikke et rundt rør, så jeg anbefaler en lang rundpind til 'magic loop' eller 4/5 pinde som ved strømpestrik. Begge dele fungerer lige fint.
- En hæklenål nr. 2,5 eller 3. Du kan prøve dig frem, bare det hæklede ikke bliver så fast, at det strammer for meget på det færdige arbejde.
Strikkefasthed:
20 masker pr. 10 cm i glatstrik. Strikkefastheden er ikke af afgørende betydning, da du ikke strikker et beklædningsstykke, der skal passe en bestemt størrelse. Men hvis din strikkefasthed afviger meget fra den anbefalede, vil din scrunchie få en helt anden størrelse. Så forsøg så vidt muligt at ramme strikkefastheden ved at gå en pindestørrelse ned, hvis du får færre masker på 10 cm, eller ved at gå en pindestørrelse op, hvis du får flere masker på 10 cm. Det strikkede stof må ikke blive så løst og gennemsigtigt, at man kan se elastikken igennem stoffet, når scrunchien er i brug.
Fremgangsmåde:
- Slå 70 masker op.
- Saml forsigtigt maskerne sammen, så du ikke komme til at sno arbejdet, og strik rundt.
- Strik glatstrik (ret) 25 omgange.
- Luk af i ret, uden at stramme for meget - alle masker undtagen den sidste.
- Træk vrangen ud på dit glatstrikkede rør og sæt elastikken omkring (som vist på billedet nedenfor).
- Bøj røret, så det får form som en scrunchie (vrang mod vrang).
- Begyndende med den sidste maske, som ikke blev lukket, hækler du nu fastmasker hele vejen rundt for at lukke røret til en scrunchie. Hækl i hver maske (opslagsmaske på den ene side og aflukningsmaske på den anden side af arbejdet), og pas på hverken at stramme for meget eller at hækle for løst.
- Du kan hækle henover den løse tråd fra opslagningen, hvis du ved hvordan. Eller du kan lade den være og hæfte den senere.
- Når du har hæklet fastmasker hele vejen rundt, lukkes med en kædemaske i den første fastmaske.
- Bryd garnet og hæft alle ender (hvis du har hæklet hen over opslagningstråden har du kun én).
- Værsgo! Ét styk luksusscrunchie er nu din! God fornøjelse!
Tusen takk for en skikkelig god forklart oppskrift! :)
SvarSletDe var jo helt utrolig skjønne, og likte ekstra godt heklekanten rundt :)
Disse skal jeg prøve :)
Dejligt at høre 😊 Jeg håber, du får strikket mange skønne scrunchies og ryddet godt ud i dine rester.
SletTakk for oppskrift! Akkurat det jeg var ute etter, selv om det er et enkelt strikk, er det så fint å få oppgitt maskeantall osv, så slipper man å tenke selv :)
SvarSletDejligt at høre 😊 Og lige præcis sådan har jeg det også nogle. Dejligt at slippe for at tænke selv 🤩
SletIs there an English translation of this pattern?
SvarSletI’m sorry, but no.
Slet